Jabłka z czerwonym miąższem wchodzą na rynek

0

KISSABEL® – tak będzie się nazywać nowa marka jabłek o czerwonym miąższu, których pierwsze dostawy mają trafić na rynek już w tym sezonie. Ich premiera miała miejsce na targach Fruit Attraction w Madrycie w październiku ub.r. Nazwa będzie stosowana dla owoców o czerwonym miąższu wyprodukowanych przez sadowników zrzeszonych w organizacji Ifored, międzynarodowym konsorcjum gromadzącym 14 największych producentów jabłek z pięciu kontynentów.

Proponowane odmiany są rezultatem ponad 20 lat hodowli prowadzonej wyłącznie w sposób tradycyjny przez francuską firmę IFO. Odmiany o czerwonym miąższu krzyżowano tam z wieloma już istniejącymi, aby uzyskać pożądane aromat, trwałość, rozmiar i wygląd owoców. Na początek klientom zaproponowane będą trzy odmiany. Pierwsze owoce mają być dostępne równocześnie na pięciu kontynentach.

Kissabel® Rouge tworzy jabłka z czerwoną skórką i tego samego koloru miąższem. Jej owoce mają być chrupkie, aromatyczne, o jagodowym posmaku. U jabłek Kissabel® Orange skórka jest pomarańczowa, a miąższ różowoczerwony. Owoce maja być twarde soczyste, słodko-kwaśne. Ostatnia z propozycji to

Kissabel® Jaune, której jabłka mają skórkę żółtą, a miąższ tylko lekko zaróżowiony i słodki. Ta odmiana ma wyróżniać się ponadto bardzo dobrą zdolnością do długiego przechowywania. (WG)

Źródło: materiały prasowe Ifored, 19.10.2017 r.
fot. materiały prasowe Ifored

Przekaż dalej

O autorze

Odpowiedz