Fertygacja

0
Piotr Gościło
niezależny doradca sadowniczy

Fertygacja obejmuje kontrolowane dostarczanie wody i składników pokarmowych do gleby.
Coraz częściej jest stosowana na plantacjach roślin jagodowych, w uprawach pod osłonami, ale także w intensywnych sadach. Pozwala w dokładny i równomierny sposób oraz w określonym czasie podawać składniki pokarmowe do gleby, przez co uzyskuje się oszczędności na nawożeniu i nawadnianiu. Efektywność fertygacji zależy od użytych nawozów, wyników badań roztworu glebowego, pojemności wodnej gleb i ich zasobności w składniki pokarmowe, znajomości potrzeb pokarmowych uprawianych roślin oraz sprawności systemu podawania wody i składników pokarmowych. Planując po raz pierwszy zastosowanie systemów fertygacyjnych warto pogłębić swoją wiedzę z tego zakresu, np. w Serwisie Nawodnieniowym dostępnym na portalu Instytutu Ogrodnictwa.

O autorze

Odpowiedz