Kontrola pracy urządzeń chłodniczych

0
Piotr Gościło
niezależny doradca sadowniczy

Kontrola pracy urządzeń chłodniczych, składu atmosfery oraz stanu przechowywanych owoców. Pracę urządzeń sprawdzamy na panelu kontrolnym, ale co kilka dni także manualnie. Wyniki zapisujemy w notatniku. Wskazania powinny odpowiadać wcześniej zadanym wartościom. Brak zmian parametrów jest niepokojącym sygnałem. Zmieniony skład atmosfery (w określonych granicach) nie szkodzi owocom, ale jest zabójczy dla człowieka. Dlatego komory (drzwi i okienka kontrolne) zamykamy na klucz.
Nie powinny tam wchodzić osoby niepowołane. Wejście do komór jest możliwe dopiero po ich otwarciu i osiągnięciu parametrów atmosfery takich, jak na zewnątrz. Jeśli wejście jest konieczne, gdy zmieniony jest skład atmosfery, powinny to robić ekipy specjalistyczne, dysponujące butlami tlenowymi. Drzwi chłodnicze należy wyposażyć w tablicę ostrzegającą o zagrożeniach.

O autorze

Odpowiedz