REKLAMA

Skuteczne nawożenie wapniem gwarantem wysokiej jakości owoców

0
Tomasz Olszewski, Krzysztof Gasparski
PROCAM Polska sp. z o.o.

W latach o zachwianej plonotwórczości skuteczne nawożenie wapniem jest podwójnie ważne. Zbyt mała ilość owoców na drzewie sprawia, że są one nadmiernie wyrośnięte. Jednocześnie takie owoce mają zazwyczaj zbyt małą zawartość wapnia, co w konsekwencji prowadzi do ich kiepskiej jędrności oraz podatności na choroby przechowalnicze. Ze wszystkich znanych chorób fizjologicznych największe zagrożenie ciągle stwarza gorzka plamistość podskórna (GPP). Inne choroby fizjologiczne jabłek, których występowanie jest ściśle związane z niską zawartością wapnia w owocach, to: rozpad mączysty, szklistość miąższu, zbrunatnienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa i skorkowacenie miąższu.

Wapń zwiększa jędrność i trwałość owoców oraz wydłuża ich przechowywanie. Spełnia funkcję budulcową wchodząc w skład ścian błon komórkowych i w połączeniu z pektynami oraz związkami celulozowymi wpływa na stabilność ścian komórkowych. Zwiększa odporność na patogeny chorobotwórcze i niekorzystne warunki atmosferyczne. Ponadto wapń wpływa na rozwój, wzrost i regenerację systemu korzeniowego.
Znając przyczyny i warunki sprzyjające występowaniu chorób fizjologicznych możemy wyodrębnić zabiegi agrotechniczne i inne czynniki od nas zależne wpływające na zawartość wapnia w owocach: nawożenie oparte na analizach chemicznych gleby, nawadnianie, cięcie zimowe i letnie, zapewnienie równomiernego owocowania, dobór podkładek oraz odmian, a przede wszystkim dolistne dokarmianie produktami wapniowymi.

Zasobność gleby w wapń to nie wszystko

Doglebowe nawożenie wapniem wpływa w istotny sposób na wzrost plonów oraz poprawę jakości owoców. Niestety nie możemy jednoznacznie stwierdzić wysokiego wpływu wapnowania na ograniczenie występowania chorób fizjologicznych. Spowodowane jest to występowaniem wielu niekorzystnych czynników ograniczających pobieranie i przemieszczanie się wapnia do owoców pomimo jego obecności w strefie korzeniowej roślin. Zbyt wysoka wilgotność z jaką często spotykamy się wiosną sprawia, iż korzenie słabo się rozwijają, mają niską aktywność, a w komórkach powstają szkodliwe związki. Latem natomiast najczęściej spotykamy zbyt niską wilgotność gleby, co ogranicza transpirację, która jest czynnikiem napędzającym pobieranie składników pokarmowych, a zwłaszcza wapnia. Kolejnym czynnikiem, który ogranicza pobieranie tego pierwiastka jest jego mała ruchliwość, a później konkurencja ze strony liści. W początkowym okresie rozwoju zawiązków, gdy liści jest mało i jesteśmy najczęściej w okresie optymalnej polowej pojemności wodnej gleby, ilość wapnia trafiającego do zawiązków jest wystarczająca. Jeżeli tylko zaczynają one szybko rosnąć, zmienią się warunki wilgotnościowe gleby, pojawi się wysoka temperatura lub też znacznie przybywa liści, koncentracja wapnia w rosnących zawiązkach zaczyna spadać. Odmiany wielkoowocowe zawsze są bardziej narażone na niedobór wapnia i choroby fizjologiczne. Dochodzą do tego przemienne owocowanie, przymrozki, właściwości przewodzenia i pobierania wapnia przez poszczególne podkładki, antagonizmy pomiędzy składnikami pokarmowymi, intensywne nawożenie azotem oraz zbyt silne cięcie.

Wraz ze wzrostem intensywności upraw sadowniczych, uzyskiwaniem plonów powyżej 50 t/ha nie wystarczy stosowanie tradycyjnych nawozów wapniowych w postaci chlorków czy saletry. Przy wysokiej temperaturze stosowanie tak chlorków, jak i saletr wapniowych jest bardzo ryzykowne. Można to ryzyko oczywiście minimalizować dodając do oprysku dobry aminokwas, np. Pro Horti Amino Max lub NaturalCrop SL, ale ryzyko fitotoksyczności nie będzie całkowicie zniesione. W latach z ograniczonym owocowaniem stosowanie saletr wapniowych może ponadto przesadnie pobudzać wzrost, a w efekcie jeszcze dodatkowo prowadzić do zacieniania owoców, co z kolei w dwojaki sposób przyczynia się do ich złego wybarwiania się. Należy zatem sięgać po rozwiązania, które zapewniają wysoką zawartość Ca idącą w parze z szybkim i efektywnym pobieraniem przez rośliny, a zwłaszcza owoce (mrówczan wapnia), zawierające substancje pomocnicze (aminokwasy) oraz mikroelementy. Jedynym rozwiązaniem na rynku, który spełnia powyższe kryteria jest wysoce skoncentrowany produkt wapniowo-aminokwasowy z mikro elementami Pro Horti mrówCa.

Mrówczan wapnia poprawia zdrowotność roślin, jędrność owoców oraz zdolności przechowalnicze. Dodatkowo wykazuje właściwości dezynfekcyjne. Aminokwasy poprawiają wchłanianie wapnia, wpływają na jakość zabiegu (działają jako adiuwant), odżywiają i stymulują oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia ewentualnej fitotoksyczności. Cynk (Zn) bierze udział w przemianach białkowych, jest niezbędny przy syntezie niektórych aminokwasów. Niedobór cynku zmniejsza odporność roślin na niską temperaturę oraz objawia się nienaturalnym pokrojem uprawianych roślin. Mangan (Mn) aktywuje enzymy redukcji azotanów i pozytywnie wpływa między innymi na zasadniczą barwę owoców, co jest niesamowicie istotne w uprawie jabłoni i grusz.

Produkt Pro Horti mrówCa oparty jest na mrówczanie wapnia. Zawarty w nim wapń ma w 100% pochodzenie mrówczanowe i każdy litr produktu zawiera w przeliczeniu aż 260 g CaO, a także Mn, Zn oraz aminokwasy. Jeden zabieg przy dawce 2,5 l/ha dostarcza ok 700g CaO, co jest niespotykaną wartością w produktach aminokwasowych. Mrówczany występują naturalnie w roślinach, mają zdolność szybkiego i łatwego przemieszczania się do owoców. Ze względu na właściwości kwasu mrówkowego jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako środek konserwujący żywność oraz zwalczający szkodliwe mikroorganizmy w przemyśle paszowym. Niemieccy naukowcy znaleźli wykorzystanie mrówczanu wapnia w sadownictwie. Jest on podstawowym produktem wapniowym stosowanym między innymi w sadach wokół Jeziora Bodeńskiego w dolistnym dokarmianiu jabłoni, grusz, czereśni, wiśni, winorośli oraz w wielu uprawach warzywniczych.
Mrówczan wapnia poprawia zdrowotność roślin, jędrność owoców oraz zdolności przechowalnicze. Wykazuje dodatkowe właściwości dezynfekcyjne.

Pro Horti mrówCa jest produktem, który nie tylko poprawia odporność owoców na choroby przechowalnicze (gorzką plamistość podskórną, rozpad mączysty i inne), ale pozwala odpowiednio zbudować ich jędrność. Nawóz jest oparty na sformułowanym mrówczanie wapnia połączonym dodatkowo z aminokwasami oraz manganem i cynkiem. Głównym atutem produktu jest jego efektywność i skuteczność działania wynikająca z tempa wchłaniania do rośliny. Pro Horti mrówCa, oprócz oczywistych zalet wpływu na ograniczenie chorób fizjologicznych i zwiększenie jędrności owoców, a przez to wpływania na ich przechowywanie się, ma jeszcze dodatkową cechę bakteriostatyczną. Zawarty w produkcie mrówczan wapnia wykazuje pomocne działanie przy ograniczaniu presji ze strony chorób bakteryjnych (raka bakteryjnego i zarazy ogniowej). Polecane dawki Pro Horti mrówCa w sadach wynoszą 2–3 l/ha w 4–6 aplikacjach od fazy opadania płatków kwiatowych aż do zbioru owoców. Obecnie mamy jeszcze jeden nawóz do zastosowania przedzbiorczego. Jest to Pro Horti CalPhos, który w doskonały sposób połączył energetykę fosforu z mocą wapnia. Pro Horti CalPhos jest skuteczny w swoim działaniu i umożliwia w końcu zastosowanie nawożenia w jednym czasie fosforem, jak i wapniem. Może być stosowany przez cały okres produkcji owoców, ale najważniejszymi momentami wykorzystania go jest ten pomiędzy kwitnieniem a czerwcowym opadaniem zawiązków oraz w okresie przedzbiorczym, czyli wybarwiania się i dynamicznego wzrostu owoców. Ważnym jest fakt, że Pro Horti CalPhos doskonale miesza się z większością fungicydów, a co istotniejsze, można go połączyć także z nawozem Pro Horti mrówCa, dzięki czemu jeszcze lepiej możemy prowadzić nawożenie oraz ochronę. Pro Horti CalPhos ma jeszcze jedną ważną cechę – obniżania pH cieczy roboczej z uwagi na pH produktu w granicach 0,8–1,2. Jest to bardzo istotna zaleta, bo dzięki wspólnemu zastosowaniu tego produktu np. z kaptanami, powodujemy lepszą skuteczność zabiegu i przedłużamy trwałość mieszaniny zbiornikowej. Dzięki temu nawet przerwanie zabiegu na kilka godzin (np. z powodu deszczu) zabezpiecza roztwór przed utratą swoich właściwości ochronnych. Optymalną dawką Pro Horti CalPhos jest 5 l/ha, dwa razy w okresie przedzbiorczym.
Stosowanie produktu Pro Horti mrówCa przynosi korzyści producentom w trakcie uprawy i przechowywania, handlowcom podczas sprzedaży oraz pomaga spełnić wysokie wymagania konsumentów wobec jakości i trwałości produktów.

Korzyści dla producenta:

  • budowanie jędrności, twardości owoców i warzyw,
  • poprawa zdolności przechowalniczych,
  • eliminacja chorób fizjologicznych związanych z niedoborami wapnia: gorzkiej plamistości podskórnej, suchej zgnilizny wierzchołkowej, tipburnu,
  • ograniczenie pękania wiśni i czereśni,
  • zachowane zasadniczej, zielonej barwy skórki jabłek i gruszek, opóźnienie żółknięcia,
  • poprawa wybarwienia rumieńca owoców,
  • poprawa wyglądu,
  • utrwalenie koloru warzyw kapustnych przeznaczonych do przechowywania (długo zachowują intensywną i świeżą barwę),
  • mniejsze ubytki podczas przechowywania.

Korzyści dla handlowca:

  • wydłużenie ekspozycji produktów,
  • zachowanie wysokiej jakości przy długotrwałym transporcie,
  • minimalizacja uszkodzeń mechanicznych,
  • poprawa walorów estetycznych,
  • zmniejszenie strat i ubytków. Korzyści dla konsumenta:
  • wydłużenie trwałości owoców i warzyw,
  • opóźnienie niekorzystnych zmian twardości,
  • zachowanie odpowiedniej struktury wewnętrznej,
  • długotrwałe utrzymanie smaku charakterystycznego dla danej odmiany,
  • poprawa wyglądu.
Pro Horti mrówCaPro Horti CalPhos mogą być stosowane w mieszaninach z zarejestrowanymi środkami ochrony roślin (ś.o.r.). Przed sporządzeniem mieszaniny zaleca się wykonanie próby mieszalności małej ilości nawozu z proporcjonalną ilością ś.o.r. Wspomniane nawozy powinny być dodane do zbiornika opryskiwacza jako ostatnie po wcześniejszym rozcieńczeniu z wodą. Nie należy stosować ich w mieszaninie z nawozami zawierającymi fosforany lub siarczany, ani ze środkami ochrony roślin na bazie siarki i miedzi. Pro Horti mrówCa jest szczególnie polecany dla odmian wrażliwych na niedobory wapnia. Konstrukcja produktu zapewnia szybkie i efektywne pobranie wapnia przez liście i owoce. Jest on zalecany głównie do dolistnego dokarmiania roślin sadowniczych w celu budowania wysokiej jędrności owoców i ich jakości.

Dla osób chcących pobudzić wzrost roślin nadmiernie owocujących lub poprawić odżywienie drzew azotem polecić możemy produkt Pro Horti CaN oparty na saletrze wapniowej, ale wzbogacony w mikroelementy. Produkty oparte na saletrach wapniowych można zazwyczaj łączyć z Pro Horti mrówCa i stosować takie połączenia w bezpiecznie chłodnych okresach wzrostu owoców.

Zalecenia dotyczące stosowania nawozu Pro Horti mrówCa w uprawach sadowniczych

Uprawa

Cel i termin zabiegu

Dawka
(l/ha)

Ilość cieczy
(l/ha)

Drzewa
ziarnkowe

Jędrność owoców, zapobieganie gorzkiej plamistości podskórnej oraz innym chorobom fizjologicznym.
4–6 zabiegów od fazy przekwitania aż do zbiorów.

2,5–3

500–750

Drzewa
pestkowe

Wzrost tolerancji na pękanie owoców, poprawa jędrności i trwałości owoców.
3–4 zabiegi od fazy przekwitania aż do zbiorów.

3

500–750

Porzeczki,
agrest

Jędrność owoców, ich wielkość oraz trwałość.
3 zabiegi od fazy zawiązywania owoców aż do zbiorów.

2–3

500–750

Truskawki

Jędrność owoców, ich wielkość i trwałość, ogólna zdrowotność.
3–4 zabiegi pomiędzy początkiem kwitnienia a zbiorami.

2–3

750

Winorośl

Jędrność owoców, odporność na szarą pleśń (Botrytis).
3–4 zabiegi od fazy jagód wielkości kaszy.

4

500

Kapusta
pekińska

Poprawa zaopatrzenia w wapń, wzrost odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania.
4–6 zabiegów: pierwszy tuż przed rozpoczęciem wiązania główek, ostatni na 7–10 dni przed zbiorem.

2–3

400–600

Pozostałe warzywa w gruncie

Poprawa zaopatrzenia w wapń, wzrost odporności na choroby fizjologiczne podczas wzrostu i przechowywania.
2–4 zabiegi w okresie wegetacji.

2–3

400–600

Warzywa
pod osłonami

Poprawa zaopatrzenia w wapń, wzrost odporności na choroby fizjologiczne.
Ilość zabiegów uzależniona od zapotrzebowania rośliny uprawnej na wapń.
Stosować nie częściej niż co 7–10 dni.

roztwór 1%

Przekaż dalej

O autorze

Odpowiedz