baner
Tutaj jesteś »  Start Artykuły 2011 4/2011 Nowe odmiany jabłoni odporne na parcha
large small default
Nowe odmiany jabłoni odporne na parcha
» Wojtek Górka   

Podczas ostatnich targów Interpoma w listopadzie ub. roku we włoskim Bolzano tamtejsze Centrum Innowacji Odmianowych CIV (Centro di Innovazione Varietale) przedstawiło serię pięciu nowych, odpornych na parcha odmian jabłoni, które mają tworzyć owoce o najlepszych z punktu widzenia konsumenta parametrach jakościowych. Trudno przewidzieć czy te odmiany zaistnieją w branży sadowniczej, ale takie szanse są, co potwierdza sukces odmiany Rubens® pochodzącej z tego samego źródła i - cieszącej się nieco mniejszym uznaniem sadowników - jabłoni Modì® (obie dostępne są w systemach klubowych).

 

Gaia, Gemini, Renoir, Smeralda oraz Fujion – bo tak brzmią nazwy nowych odmian – reprezentują jabłonie o różnych porach dojrzewania i wyglądzie owoców, ale wszystkie je ma łączyć łatwość produkcji i przechowywania jabłek oraz ich smak potwierdzony badaniami wśród konsumentów. Inaczej niż w przypadku Rubensa® i Modì®, nowe odmiany nie będą limitowane systemem klubowym.

Gaia

Fot. 1....
Tworzy drzewa o umiarkowanej sile wzrostu oraz dobrym pokroju, łatwe do prowadzenia w sadzie. Ma cechować się wysoką plennością i corocznym owocowaniem. Jest odporna na parcha jabłoni oraz średnio podatna na mączniaka. Owoce mają nie opadać przed zbiorem. Dojrzewają dwa dni po odmianie ‘Gala’.

Jabłka są duże, większe niż u ‘Gali’, o regularnym kształcie (kuliste, lekko spłaszczone). Owoce nie są podatne na pękanie. Jabłka mają żółtawozieloną barwę zasadniczą z czerwonym paskowym rumieńcem pokrywającym 70-80% powierzchni. Miąższ jest kremowy, kruchy i soczysty. Aromat owoców przypomina nieco ten u jabłek ‘Gali’, ale jest intensywniejszy. Owoce mają się przechowywać podobnie jak jabłka ‘Gali’ i być mało podatne na choroby przechowalnicze. Zawartość cukru w owocach wynosi 14o w skali Brixa, a kwasu jabłkowego – 4,5 g/l.

Gemini

Fot. 2....
Tworzy drzewa o umiarkowanej sile wzrostu oraz dobrym pokroju, łatwe do prowadzenia w sadzie. Ma cechować się wysoką plennością i corocznym owocowaniem. Jest odporna na parcha jabłoni oraz mało podatna na mączniaka. Owoce mają nie opadać przed zbiorem. Dojrzewają 8 dni po odmianie ‘Gala’.

Jabłka są bardzo atrakcyjne, większe niż u ‘Gali’, o regularnym stożkowatym kształcie. Owoce nie są podatne na pękanie. Mają zieloną barwę zasadniczą z rubinowoczerwonym rumieńcem pokrywającym prawie cała powierzchnię. Miąższ jest kremowy, kruchy, soczysty i aromatyczny. Owoce mają się przechowywać podobnie jak jabłka ‘Gali’. Zawartość cukru w owocach wynosi 12,5o w skali Brixa, a kwasu jabłkowego – 4,8 g/l.

Renoir

Fot. 3....
Tworzy drzewa o umiarkowanej sile wzrostu oraz korzystnym pokroju. Ma cechować się wysoką plennością i corocznym owocowaniem. Jest odporna na parcha jabłoni oraz umiarkowanie podatna na mączniaka. Zawiązuje owoce na dwuletnich pędach. Jej zaletą jest zdolność do „samoczynnego” przerzedzania zawiązków – w każdym kwiatostanie naturalnie utrzymuje się tylko jeden lub dwa zawiązki (nie wymaga chemicznego ani ręcznego przerzedzania).

Owoce w typie renety są duże i lekko spłaszczone. Dojrzewają 7 dni odmianie ‘Renetta’. Mają żółtawozieloną barwę zasadniczą z ordzawieniem pokrywającym 50-60% powierzchni (na tych wystawionych na działanie słońca może pojawić się lekki rozmyty rumieniec). Miąższ jest żółty, kruchy i soczysty. Aromat owoców przypomina nieco ten spotykany u Renet, ale jabłka są dużo słodsze. Owoce mają się dobrze przechowywać do kwietnia i być mało podatne na choroby przechowalnicze. Zawartość cukru w owocach wynosi 15,5o w skali Brixa, a kwasu jabłkowego – 8,04 g/l.

Smeralda

Fot. 4....
Tworzy niewielkie i zwarte drzewa z krótki pędami bocznymi, łatwe do formowania. Ma cechować się wysoką plennością i corocznym owocowaniem. Jest odporna na parcha jabłoni.

Owoce dojrzewają 30 dni przed ‘Granny Smith’, są średniej wielkości i mają jednolicie żywo zielona skórkę. Odmiana może być podatna na gorzką zgniliznę i wymaga odpowiedniej ochrony. Miąższ jabłek jest żółty, kruchy i soczysty. Aromat owoców jest wyśmienity dzięki dużej zawartości cukrów oraz odpowiedniej kwasowości. W smaku jabłka te przypominają nieco owoce ‘Granny Smith’, ale są od nich dużo słodsze i bardziej aromatyczne. Zawartość cukru w owocach wynosi 13,5o w skali Brixa, a kwasu jabłkowego – 8,2 g/l.

Fujion

Fot. 5....
Tworzy drzewa o średniej sile wzrostu oraz dobrym pokroju, łatwe do prowadzenia w sadzie. Ma cechować się wysoką plennością i corocznym owocowaniem. Jest odporna na parcha jabłoni. Dojrzewanie owoców jest bardziej skoncentrowane w czasie niż w przypadku odmiany ‘Fuji’, jabłka można zwykle zebrać w dwóch turach. Owoce dojrzewają około 3 dni wcześniej niż ‘Fuji’.

Jabłka są podobne do owoców odmiany ‘Fuji’, mają intensywnie czerwony kolor skórki z wyraźnym paskowaniem, prawie na całej powierzchni. Są lekko owalne, bardzo regularne, a ich wielkość jest bardziej jednolita niż u ‘Fuji’. Miąższ jest kruchy, soczysty i bardzo słodki (słodszy niż u ‘Fuji’). Dotychczas nie odnotowano przypadków wystąpienia chorób przechowalniczych (zarówno fizjologicznych, jak i wywoływanych przez patogeny chorobotwórcze). Zawartość cukru w owocach wynosi 16o w skali Brixa, a kwasu jabłkowego – 4,7 g/l.

Na podstawie materiałów prasowych CIV

fot.1-5 CIV